De actievoerders houden iedere maand een die-in aan het eind van de actie, waarbij ze zich op de grond laten vallen.
De actievoerders houden iedere maand een die-in aan het eind van de actie, waarbij ze zich op de grond laten vallen. PR

Extinction Rebellion: ‘Er moet snel een burgerberaad komen dat zich focust op klimaatverandering’

Algemeen

HAARLEM Ongeveer dertig ‘rebellen’ van actiegroepering Extinction Rebellion waren maandag bij het afgaan van het luchtalarm voor het Haarlemse station aanwezig om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin het klimaat verkeert. Tijdens hun protest riepen de actievoerders voorbijgangers onder andere op om een burgerberaad te steunen dat zich focust op klimaatverandering. 

Een opvallend gezicht tussen de actievoerders was dat van Simone van der Vlugt, een bekende schrijfster die meer dan 3 miljoen boeken heeft verkocht in verschillende talen. “Sinds afgelopen najaar neemt het aantal mensen en bekende Nederlanders dat zich aansluit bij Extinction Rebellion een enorme vlucht”, aldus Niko Buiten van Extinction Rebellion. “Dat was ook bij onze actie op het station te zien, er deden tien nieuwe rebellen mee”. 

De actievoerders deelden voor het station flyers uit en rebel Lavinia Warnars, founder van iEarthnl, gaf een korte toespraak waarbij ze de noodzaak benadrukte om snel in actie te komen voor het klimaat. Volgens haar is een duurzame wereld waar afval geen probleem is en ongelijkheid niet bestaat namelijk nog steeds mogelijk. “Steun daarom een burgerberaad dat zich focust op klimaatverandering. Dat moet echter wel snel komen, want de urgentie is hoog. Kies daarom voor duurzame, lokale, en sociale producten en diensten. Biologisch, circulair en regeneratief”. 

De volgende Luchtalarm = Klimaatalarm actie van Extinction Rebellion is maandag 6 maart, ook op het Stationsplein in Haarlem.

Deel dit bericht: