Een van de geëxposeerde werken.
Een van de geëxposeerde werken. PR

Haarlem uit de Kunst zet komend weekend amateurkunstenaars in de spotlight

Door: Paul Lips Algemeen

HAARLEM Amateurkunstenaars krijgen komend weekeinde, zaterdag 18 en zondag 19 februari, weer de gelegenheid om hun talenten te tonen. Haarlem Uit De Kunst strijkt neer in de Doelenzaal van de bibliotheek aan de Gasthuisstraat. Meer dan veertig kunstenaars tonen hun werken. Burgemeester Wienen opent het tweedaagse evenement zaterdagmorgen 18 februari om 10.00 uur. Eric Veltkamp en Irene van Putten van de organisatie hebben er zin in.

Door: Paul Lips

“Ja, vragen beantwoorden. Veel vragen, over van alles”, zegt Eric Veltkamp. “Alles wat er omheen hangt vereist veel aandacht. Veel regelen, allerlei informatiestromen.Onlangs hebben we een informatieavond gehouden in het lokaal van de Stichting Taalondersteuning Haarlem Uit De Kunst TOHUDK aan de Kruisweg, dat is in het oude pand van de sigarenwinkel. Maar daar kon niet iedereen aanwezig zijn.”

VERSTERKING Het team van Haarlem Uit De Kunst heeft versterking gekregen in de persoon van Irene van Putten. De laatste goedbezochte editie was in september 2021, in het tweede coronajaar. Een oproep op de site Haarlem voor Elkaar werd opgemerkt door Irene. Zij had wel zin om de website te gaan beheren en de publiciteit voor haar rekening te nemen. “Na de kennismaking met Eric bleek het goed te klikken tussen ons. Het is natuurlijk een uitdaging om alles in goede banen te leiden. Sommige deelnemers zijn niet zo mobiel, dan heb je rekening te houden met rolstoelvriendelijkheid van het evenement.”

Eric: “En zelfs nu komen er nog aanmeldingen binnen voor deze tiende editie van Haarlem Uit De Kunst. Die kandidaten plaatsen we op de reservelijst. Er kunnen altijd afzeggingen komen. Die nieuwe contacten zijn natuurlijk ook altijd goed voor weer een volgende editie.”

(Tekst loopt door onder foto)

Eind vorig jaar ging het team van Haarlem Uit De Kunst al aan de slag om de amateurkunstenaars warm te maken voor het tweedaagse evenement. Eric: “Door middel van mond-tot-mond reclame en met behulp van flyers hebben we ze weten te bereiken. Want zoals we weten zijn er regelmatig exposities en kunstroutes voor professionele kunstenaars in de omgeving, maar dreigen de amateurkunstenaars er soms wat bekaaid af te komen.”

VLUCHTELINGEN Irene: “Doordat de stichting twee doelen heeft, namelijk amateurkunst en taalondersteuning, zijn er ook vluchtelingen die zich hebben aangemeld om mee te doen. Zodoende komen wij Haarlemmers in aanraking met bijzonder werk uit oosterse sferen.”

De deelnemers vormen een bonte staalkaart van wat Haarlem en omstreken aan amateurkunst te bieden heeft. Er is veel teken- en schilderkunst, maar ook fotografie, textielkunst, beeldhouwkunst en er doen zelfs twee dichters mee. Landschappen, portretten, stadsgezichten, straatfotografie enzovoort. Het geschilderde duinlandschap van Guus Coene met een verwilderde scheefgegroeide boom hebben bewoners van Kennemerland vast wel eens ergens aangetroffen. Het gefotografeerde fruit van Bas van Dijke ligt klaar om verorberd te worden: je krijgt er zin in. De school vissen (acryl, mixed media, inkt en pastel op doek) van Madiha Samar Kamran die een onderlinge samenhang toont imponeert als verbeelding van de onderwaterwereld.

DROGISTERIJ De gefotografeerde eenlingen in de landschappen van Maaike Kila tonen de mens als nietig wezen. De keramische torens van Frans Klous zouden gerust als nieuwbouwproject uitgevoerd mogen worden. En Edith Muller-van den Brande bouwde de – destijds in de Zijlstraat gevestigde – drogisterij van haar opa en oma na met hout en restmaterialen. Carla van de Pieterman toont haar sfeerrijke surrealistische foto’s en Hans van Heijkoop laat een geschilderde lepelaar als het ware van het doek afvliegen. Marwa Hamri neemt de kijker mee naar haar paradijs in Aleppo, dat nog slechts in haar verbeelding bestaat. Samar Al Nablsy komt met het beeld van een ‘vrouw loopt in de regen’ (acryl op canvas), die haar gevoelswereld weergeeft. “Zo’n minimalistisch beeld als die vrouw in de regen, daar hou ik van”, zegt Irene van Putten.

Eric Veltkamp: “Burgemeester Wienen reikt tijdens de opening op zaterdagochtend de drie vakjuryprijzen uit aan de winnaars. ’s Middag is er muziek door De Filistijnen. Op zondag treden de Spaarnezangers op en komen de dichters van de Haarlemse Dichtlijn. Rond half vier reikt Gertrude Hoogendoorn van de Bibliotheek Haarlem de publieksprijs uit. Al met al een gevarieerd programma. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.”

De kunstwerken zijn zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur te bekijken en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. 

Deel dit bericht: